JVR misija ”Bioreģions”
Kategorija: Raksti
Bioloģiskai pārtikai nenoliedzami ir nozīme cilvēka veselībā, jo tā nesatur pesticīdu paliekas un citas kaitīgas vielas. Pirmajā decembrī jaunie vides reportieri viesojas Cēsīs, lai noskaidrotu BIO pārtikas pieejamību ikdienas pircējiem, intervējot vietējos iedzīvotājus.
Bioloģiski audzēta pārtika ir dabai draudzīgāka un veselīgāka, jo tā tiek audzēta saskaņā ar dabas ritmiem, izmantojot dabīgas metodes: nelietojot ķīmiskos pesticīdus (ķīmiskas vielas, kuras izmanto lauksaimniecībā, lai apkarotu kaitēkļus, uzveiktu augu slimības, kā arī dažādus parazītus un nezāles) . Vārdi “BIO” vai ‘’Eco” ir plaši izmantoti pārtikas produktu marķējumos, tomēr ne vienmēr tas nozīmē, ka produkts ir bioloģiski ražots. Atpazīt bioloģisko pārtiku var pēc oficiāliem marķējumiem uz produkta – “zaļā lapiņa”, “Latvijas ekoprodukts” (Skatīt vairāk šeit: https://biologiski.lv/infografika/markejumu-celvedis-ka-neapmaldities-un-atrast-isto-eko-produktu) Pārtikai ir liela nozīme cilvēka dzīvē. Kādu pārtiku izvēlēties- lētāko, pieejamāko, veselīgāko, videi draudzīgāko? Tas ir atkarīgs no paša cilvēka, un to mēs uzzinājām Cēsīs.
Cēsīs, attīstoties bioreģionam, aizvien aug bioloģiskās pārtikas pieprasījums iedzīvotāju vidū- uzsver vietējo veikalu īpašnieki. To var iegādāties gan beziepakojumu veikalā un kafejnīcās, kā arī no bioloģiskajiem lauksaimniekiem. SIA ‘’Labas saknes” īpašniece Daina radošo industriju centrā “Skola6” strādā, lai iegūtu bioloģiskas pārtikas sertifikātu. Ikdienā ražo produktus bez pārpalikumiem, cep sezonāli, lai nekaitētu videi, jo uzskata, ka tas ir gan veselīgāk, gan labāk videi un zemei. Viņa arī saka, ka bieži vien cilvēki izvēlas lētāko, nevis veselīgāko. Noteikti arī jāpiemin Agneses ģimenes veikals “Ieber.lv” un “Vinetas un Allas kārumlāde”.
Visplašāk pieejamā pārtika, protams, ir lielveikalos iegādājamā. Ar zaļo lapiņu pieejamie produkti ir: kokosriekstu sviests, eļļas, kaņepītes, “Jurgensburg” bioloģiskie brūno zirņu milti, “Dobele” rudzu pilngraudu pārslas un citi.
Daļa Cēsu iedzīvotāju zina, kas ir bioloģiskā pārtika un tā ir pieejama, bet intervējot atklājas, ka labprātāk izvēlas ieteikto, lētāko, populārāko produktu. Vietējie iepērkas veikalos, kas ir tuvāk viņu mājām. Vispieejamākie veikali ir “Rimi”, “Maxima” un “Top”. Vēl uzzinājām, ka lielākajai daļai no iedzīvotājiem ir savs mazdārziņš, kurā viņi paši audzē pārtiku un pēc tam to lieto uzturā. Visi atzīst, ka pārtika ietekmē veselību, jo tā ir daļa no mums. Iknedēļu pilsētas iedzīvotāji mēdz iepirkties Cēsu tirgū.
“Labas saknes” īpašniece teica, ka aizvien vairāk zemes īpašnieki pāriet uz bioloģisko lauksaimniecību, līdz ar to var secināt, ka attīstās bioloģisko produktu ražošana un arvien vairāk cilvēku ir ieinteresēti bioloģiskā pārtikā. Turpretim, ģimenes uzņēmumam “ieber.lv”, kas ir arī bezatkritumu veikals, min, ka šādi veikali bieži bankrotē, tādēļ ir grūti teikt par attīstību nākotnē, taču saņemot atbalstu no pircējiem, ir iespējams mainīt to.
Ja esi ražotājs, ikdienā jācenšas audzēt pārtiku, neizmantojot pesticīdus. Mēs maksājām lēti par produktiem, bet dārgi par pasaules un mūsu veselību. Jāizmanto savas zināšanas un līdzekļi, lai palīdzētu ar šo problēmu. Lai samazinātu un atteiktos no liekiem atkritumiem, piemēram, dažādu produktu iepakojumiem, jāpērk pieejamie produkti ar EKO marķējumiem. Ikdienā aicinām atbalstīt vietējos ražotājus. Vēlams arī meklēt dabai draudzīgos uzņēmējus, lai tos atbalstītu. Mūsu zeme mums ir jāsargā, lai tā sargātu mūs.
Autori: Katrīna Vītoliņa, Roze Aleksa Bogdane, Laura Geidāne, Evelīna Seļukova
Jauno vides reportieru misija ‘’Bioreģions’’ 2023. gada 1. un 2. decembrī pulcēja 30 jauniešus no visas Latvijas, lai pētītu un izzinātu vides problēmas, kā arī popularizētu risinājumus un apgūtu mūsdienu mediju rīkus sabiedrības informēšanai par Gaujas Nacionālā parka Bioreģionu.
Misijas laikā jauniešiem bija iespēja izpētīt dažādas vides aizsardzības tēmas un veidot rakstus, foto un video reportāžas.