Noskaidroti Jaunie vides reportieri, kas pārstāvēs Latviju starptautiskā konkursā

Šajā mācību gadā jaunieši vecumā no 11-25 gadiem tika aicināti piedalīties Jauno vides reportieru (JVR) programmā un konkursā. Konkursam varēja pieteikt darbus trīs kategorijās: video, raksts un/vai foto. Jaunieši fotografēja, rakstīja un veidoja video kampaņas, aktualizējot ar vides aizsardzību saistītus jautājumus, kā arī apmeklēja Vides izglītības fonda rīkotos apmācību vebinārus. Kopumā nacionālajam konkursam tika pieteikti 28 dažādi darbi, no kuriem 4 ieguva pirmo vietu un iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskā konkursā. Žurnāliste un konkursa žūrijas pārstāve Kitija Balcare par konkursu saka: “Novērtēju jauniešu prasmi ieraudzīt gan plašāk apspriestas, gan retāk sabiedrībā aktualizētas problēmas. Svarīgi, ka jaunieši prot ne vien saskatīt tās, bet arī apzinās nepieciešamību meklēt risinājumus. Tas vieš cerību, ka aug paaudze, kura ne tikai pieprasīs risinājumus no citiem, bet arī līdzdarbosies to radīšanā paši.”

Katru gadu pēc nacionālās žūrijas vērtējuma labāko darbu autori tiek izvirzīti starptautiskajam konkursam, kura darbus vērtē eksperti no starptautiskā Vides izglītības fonda (Foundation for Environmental education) valdes, ANO Vides programmas (UNEP), Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) un Eiropas Vides aģentūras (EVA), kā arī plašsaziņas līdzekļiem. Labāko darbu autoriem ir iespēja gūt starptautisku atzinību, sertifikātu un publicitāti.

Par šī gada uzvarētājiem kļuvuši un uz starptautisko konkursu virzīti:

Darja Skripkina (10 gadi) no Rīgas Rīnūžu vidusskolas ar rakstu “Mirdzoši putekļi”, kur aktualizē svētku uguņošanas ietekmi uz vidi.

Ance Zariņa (15 gadi) no Ikšķiles jauniešu centra ar rakstu “Mikroplastmasa – vai tas ir tikai nieks?”. Rakstā autore atklāj mikroplastmasas ietekmi uz vidi un cilvēku, domājot arī par nākotnes perspektīvām, kā risināt šo nu jau samilzušo problēmu.

Roze Aleksa Bogdane (15 gadi) no Tālmācības vidusskolas “Rīgas Komercskola” kategorijā foto reportāža uzvaras laurus plūc ar darbu “Pārsālīt nevajag ne zupu, ne Rīgas ielas”, akcentējot pilsētvides ziemas problēmu – ar sāli kaisītās ielas, kas nereti kļūst par traucēkli nevienam vien mājdzīvnieku saimniekam un ietekmē pilsētā augošos kokus.

Savukārt Betija Elīza Lāce (19 gadi) no Daugavpils Universitātes ar savu vides kampaņas attēlu “Baltijas jūras patiesās emocijas” uzrunāja žūriju ar savu māksliniecisko pieeju, kas pievērš uzmanību  jūras piesārņojošo atkritumu problemātikai.

Nacionāla mēroga atzinību guva arī trīs darbi rakstu kategorijā:

Kaspars Gržibovskis (17 gadi) no Ozolnieku vidusskolas ieguva 2.vietu ar rakstu “Ūdens piesārņojums Ozolnieku novada peldvietās”, un dalīta 3.vieta tika piešķirta Renāram Beķerim (15 gadi) no Sesavas pamatskolas par rakstu “Pārtikas atkritumi. Vai ir vērts tā izšķērdēt?” un Undīnei Kuprēvičai (15 gadi) no Straupes pamatskolas par rakstu “Kosmiskie atkritumi”.

Jāmin, ka visi 28 iesūtīto darbu autori iegūst pateicību par piedalīšanos Jauno vides reportieru programmas nacionālā mēroga konkursā. Šogad nacionālās žūrijas sastāvā darbus vērtēja:

Sandra Kropa – radio un TV žurnāliste;

Ieva Upīte – VARAM sabiedrisko attiecību speciāliste;

Kitija Balcare – vides un dabas tematikas autore Delfi.lv, Diena, Lsm.lv; vides komunikācijas speciāliste;

Kristīne Garklāva – TV žurnāliste;

Anitra Tooma – vides žurnāliste;

Edijs Pālens – LETA fotogrāfs;

Ilze More – biedrības “Radi vidi pats” pārstāve;

Daniels Trukšāns – Jauno vides reportieru programmas koordinators Latvijā.
 

Kopumā šogad Jauno vides reportieru programmā piedalījās un praktiskas iemaņas apguva 70 jaunieši no dažādiem novadiem un  izglītības iestādēm.

Vairāk informācijas par starptautisko konkursu un programmu “Jaunie vides reportieri” var atrast: www.yre.global

Ar visiem šī gada konkursa pieteikumiem var iepazīties:

https://ej.uz/jvr-konkurss-2021

Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu – Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri – īstenošanu vai pārraudzību.


Vides izglītības fonds

www.videsfonds.lv

https://www.facebook.com/videsfonds/

https://www.instagram.com/fee_latvia/

Jauno Vides reportieru un Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Informāciju sagatavoja – Ilze Grēveleilze.grevele@videsfonds.lv Jauno vides reportieru programmas koordinators Latvijā – Daniels Trukšānsdaniels.truksans@videsfonds.lv

To top